УМАНСЬКИЙ НАВЧАЛЬНО-ВИХОВНИЙ КОМПЛЕКС №17

"Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів - дошкільний навчальний заклад"
Уманської міської ради Черкаської області

www.nvk-17.pp.ua

Новини

гра "Соняшник"

Всеукраїнська українознавча гра "Соняшник" об'єднала любителів українського слова у велику сім'ю. Цього року 49 учнів нашого закладу стали учасниками гри. Маємо чудові результати: Диплом ІІ ступеня Всеукраїнського рівня - 1 учень, Дипломи ІІІ ступеня Всеукраїнського рівня отримали 3 учні, Дипломи І ступеня Регіонального рівня - 3 учні, Дипломи ІІ ступеня Регіонального рівня отримали 10 учнів, Дипломи ІІІ ступеня Регіонального рівня отримали 2 учні. 17 учнів початкової школи отримали дипломи переможців та 13 учнів школи - сертифікати учасників.

Вітаємо із заслуженою перемогою! Ми впевнені, що досвід участі у цій грі вас багато чому навчив. Ніколи не зупиняйтеся на досягнутому - вчіться, дізнавайтеся нове, розвивайтеся. Успіхів вам, натхнення, творчості і позитиву.

Дошкільний підрозділ

Тиждень безпеки дорожнього руху

З  17 по 21 травня 2021 року  в дошкільному підрозділі  проведено Тиждень безпеки дорожнього руху, метою проведення якого є поліпшення якості освітньої роботи з дітьми з питань особистої безпеки та захисту життя; пропаганди безпечної поведінки на дорозі, здійснення профілактичної роботи щодо попередження дитячого дорожньо-транспортного травматизму.

Під час підготовки до Тижня безпеки дорожнього руху проведено ряд заходів:

розроблений план заходів проведення тижня в дошкільному закладі; розроблені методичні рекомендації для педагогів по організації роботи з дітьми та батьками з зазначеного питання;  розміщена онлайн-інформація для батьків. Під час проведення Тижня безпеки дорожнього руху проведено:  заняття: «Транспорт та його роль в житті», «Правила дорожнього руху», «Дорожні знаки відкривай – абетку безпеки вивчай», «Сигнали Світлофора»;  бесіди: «Дорожні знаки – азбука водіїв та пішоходів», «Види транспорту», «Правила поведінки в транспорті»,  «Небезпека на дорозі», «Безпека на вулиці»;  спостереження : за транспортом, за вулицею, де знаходиться ЗДО, за рухом пішоходів, розглядання дорожніх знаків, дидактичні ігри: «Червоний, жовтий, зелений», «Знайди потрібний знак», «Транспорт»; рухливі ігри: «Горобчики і автомобілі», «Ми – машини»,, «Стій! Увага! Йди!», «Червоний, жовтий, зелений», «Кольорові автомобілі», сюжетно-рольова  гра:  «Водії», «Подорож рідним містом»; читання віршів та  творів художньої літератури: В.Паронова «Острівок безпеки», «Зебра», «Переходимо вулицю»;  А. Іванова «Як нерозлучні друзі дорогу переходили»; С.Носова «Автомобіль»; О.Бондарева «Азбука безпеки»; моделювання проблемних ситуацій «Переходимо вулицю»; конкурс дитячого малюнка на тему: «Дорожнього руху правила єдині, вся поважати їх повинні».

Дошкільний підрозділ

День вишиванки

Українська вишиванка славиться різноманітністю узорів і палітрою кольорів. Чарівна у своїй красі вона є українським оберегом, частиною культури, душею нашого народу.

20 травня в дошкільному підрозділі «День вишиванки» був організований під гаслом “Вишиванка іде по землі” з метою розширити знання дітей про особливості вишитої сорочки її значущість, прищепити любов до українських традицій, гордість за духовне багатство своєї країни.

Протягом дня педагогами закладу були проведені бесіди, тематичні інтегровані заняття «Українці ми маленькі», «Вишиванка – символ України», «Українська вишиванка», «Українці ми маленькі, українці тато й ненька», спостереження «Природа у вишиванці», нетрадиційна техніка малювання «Сорочка - вишиванка», аплікація «Створення орнаменту для української вишиванки», флешмоб «З вишиванкою в серці».

Малята з цікавістю розглядали сорочки один одного та з гордістю розповідали, чому потрібно одягати таку красу. Діти разом з працівниками закладу, в  барвистих вишиванках   з задоволенням провели цей день, протягом якого панував піднесений настрій, та милування барвистими візерунками вишиванок.

Міжнародний День вишиванки

Традиційно у кожний третій четвер травня українська спільнота відзначає Міжнародний День вишиванки.

 Сьогодні всі учасники освітнього процесу Уманського НВК №17 продовжують традицію та вітають українців зі святом!!!

Безкоштовні дистанційні освітні заняття та екскурсії у Музеї Голодомору

З метою забезпечення високої готовності до дій за призначенням при загрозі та винекненні надзвичайної ситуації, захисту учасників освітнього процесу від можливих терористичних проявів 13 травня 2021 в Уманському НВК №17 проведено День ЦЗ.

Протягом дня з учнями проводилися бесіди, інформаційні хвилинки, вікторини, естафети з виконанням нормативів ЦЗ.

Члени формування медичного захисту (керівник Губенко І.Я.), формування пожежегасіння (керівник Поліщук Г.М.), оповіщення і зв'язку (керівник Іщенко В.П.) провели показові тренувальні навчання для учнів закладу. 

день Землі

22 квітня відзначається міжнародною спільнотою як Всесвітній день Землі. У цей день у різних куточках світу проводять різноманітні акції, що покликані спонукати людей бути уважнішими до навколишнього середовища. Учні 10 класу взяли участь у відеолекторії  "Земля - наш спільний дім" (учитель біології Саморуха Л.В.) У ході заходу десятикласники ще раз переконалися, що  неможливо врятувати планету, згадуючи про неї лише один день на рік, вона потребує  піклування і захисту щодня. 

Все на землі потрібно берегти

І птаха, й звіра, і оту травинку.

Не чванься тим, що цар природи ти,

Бо врешті ти — лише її частинка.

Роздуми над майбутнім людства

Урок зарубіжної літератури у 6 класі на тему «Роздуми над майбутнім людства» (обговорення змісту творів Р. Бредбері «Усмішка», Р. Шеклі «Запах думок»). Герой твору «Усмішка» каже: «Ще з’явиться якийсь головатий і підлатає цивілізацію… Та людина матиме чутливе серце…». А якою ж уявляють людину майбутнього шестикласники?.. Вона  повинна цінувати духовні надбання, думати про наслідки своєї діяльності, робити висновки з помилок, мати нестандартне мислення, бути готовою до випробувань і мати добре серце. Дякую учням за таку позицію!

Писанка – символ життя

У календарі українського народу багато свят. Великдень – одне з найбільших, воно відзначається навесні і пов'язане з Воскресінням Ісуса Христа. Не можна уявити собі великодніх свят без барвистих різнокольорових писанок, крашанок. У жодного народу немає таких прекрасних писанок, як в українців. У наших предків яйце було символом весняного відродження природи, зародження життя, продовження роду. Розмальоване яйце вважалось оберегом.

«Якби наш народ не створив нічого іншого, окрім писанок, то і цього було б досить, аби зайняти почесне місце у пантеоні цивілізованих націй» (В. Скуратівський)

З метою пошанування  народних великодніх традицій з учнями 6 класу НВК №17 було проведено виховну годину «Писанка – символ життя».  Учні розповідали легенди, цікаві факти, пов'язані з писанкарством, дізналися про види  святкових яєць, символіку кольорів та узорів. Родзинкою заходу став майстер-клас із виготовлення писанок, який провела майстриня, працівниця  Музею культури і побуту Уманщини Тамара Миколаївна Швець.

Здолавши віками карбований час,

Леліяна в пахощах м’яти й любистку,

Шукати поваги чи хоч би прихистку,

Приблизилася писанка чудом до нас.

Несе у собі вона щастя й журбу,

Бо писанка схожа на нашу планету

Бажаймо ж обом їм високого лету

В щасливу і світлу прийдешню добу!

Тиждень біології

«Природа - це найкраща з книг, написана на особливій мові. Цю мову треба вивчати» (Н.Г. Гарін-Михайлівський) Під таким девізом пройшов Природничо-екологічний тиждень в НВК №17. Протягом Тижня для учнів школи було проведено ряд цікавих і пізнавальних заходів:

- Виставка енциклопедій «Таємниці природи» (бібліотекар Саква О.А.);

- Виставка малюнків «Збережемо природу» (5-7 класи; учитель Козиненко Т.М.);

- Екологічний брейн-ринг «У природи жива душа» (3 клас; бібліотекар Саква О.А.);

- Відкритий бінарний урок з англійської мови та екології «Стихійні лиха» (10 клас; учителі Ленчук Л.В., Саморуха Л.В.);

- Відеолекторій «Земля – наш спільний дім» (10 клас; учитель Саморуха Л.В.);

- Інтелектуальна гра «Найрозумніший» (4 клас; учитель Саморуха Л.В.);

- Перегляд відео та демонстрація дослідів «Цікава хімія» (7 клас; учитель Саморуха Л.В.);

- Випуск та презентація міні-проєктів «Краплинка води» (5 клас; учитель Саморуха Л.В.);

- Відеочелендж «Збережемо природу для майбутнього» (6 клас; учителі Кравець В.М., Саморуха Л.В.);

- Захист проєктів «Сенсорні системи» (8 клас; учитель Саморуха Л.В.)

Планета Земля – наша спільна домівка

Планета Земля – наша спільна домівка.  Людина – частина природи. Саме природі ми зобов’язані своїм існуванням, своєю досконалістю, своєю могутністю. І як же ми віддячуємо їй за це сьогодні?

Задля захисту довкілля і збереження природних ресурсів  учні 6 класу НВК №17 стали учасниками поетичного відеочеленджу «Збережемо природу заради майбутнього!» (учитель біології Саморуха Л.В., класний керівник Кравець В.М.)

Панує над природою людина.

І неминуча та страшна година,

Коли природа відповість сюрпризом,

І виникне екологічна криза…

А, може, катастрофи ми уникнем?

А, може, берегти природу звикнем?

Учні 6 класі, вивчаючи на уроках української літератури творчість Л. Глібова, створили мультфільми до байки «Щука».

"Книга пам'яті шталагу 349 (Умань)"

Напередодні Дня пам'яті та примирення і Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні з учнями 10 класу Уманського НВК-17, заступник з виховної роботи О.Л. Любарська, класний керівник Л.В. Саморуха, було проведено Урок звитяги "Книга пам'яті шталагу 349 (Умань)". Член національної спілки краєзнавців України Ю. В. Торгало розповів здобувачам освіти про трагічні сторінки історії рідного краю, ознайомив із краєзнавчим дослідженням про долі бранців німецького лазарету 3 для радянських військовополонених. Десятикласники побували на меморіальному кладовищі бранців шталагу 349, схилили голови перед світлою пам'яттю полеглих героїв.